Ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής ΚΣ για την 34 επέτειο του Πολυτεχνείου

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δείχνει το δρόμο!
…34 χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που οι Αμερικανοί και ΝΑΤΟϊκοί ιμπεριαλιστές, με τους ντόπιους υπηρέτες τους έπνιξαν στο αίμα το ανυπότακτο λαό και τη νεολαία. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα και της αντιμπεριαλιστικής πάλης του λαού και της νεολαίας.
Τα αιτήματα είναι επίκαιρα όσο ποτέ!
Οι μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τα συνθήματα «ψωμί-παιδεία-ελευθερία», «έξω αι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ».
Από κοινού προωθούν την πολιτική της Ε.Ε. Θέλουν να υποτάξουν το λαό και τη νεολαία στη στρατηγική του κεφαλαίου, της Λισσαβόνα, της ανταγωνιστικότητας: να κάνουν τις επιχειρήσεις πιο κερδοφόρες, να ενισχύσουν την εκμετάλλευση.

Διαμορφώνουν έναν εργασιακό και ασφαλιστικό μεσαίωνα με στόχο κυρίως εμάς, τη νέα γενιά, τους αυριανούς εργαζόμενους! Με τα αντιασφαλιστικά σχέδια που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τους μισθούς πείνας, την κατάργηση του δικαιώματος στη δωρεάν υγεία, περίθαλψη & πρόνοια, τη μείωση των συντάξεων, συνολικά τη διάλυση κάθε λαϊκής κατάκτησης. Επιφυλάσσουν φτώχια, ανασφαλιστη εργασία, ανεργία και εκμετάλλευση για κάθε νέο!
Προωθούν τη στρατηγική της Μπολόνια στην Παιδεία, την ιδιωτικοποίηση & την υποβάθμιση των σπουδών και την πλήρη υποταγή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στους επιχειρηματίες. Με αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την κοινοτική οδηγία για την επαγγελματική ισοτίμηση των ψευτοκολεγίων και το νόμο-έκτρωμα, την αναθεώρηση του άρθρου 16 και σειρά νόμων που ψήφισαν τα τελευταία χρόνια (ΔΟΑΤΑΠ, ΙΔΒΕ, Διεθνές Πανεπιστήμιο, αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση). Βάζουν στο στόχαστρο τα δικαιώματά μας στις δωρεάν σπουδές, την ολόπλευρη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή. Εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς, διώχνουν τα παιδία των λαϊκών οικογενειών από την εκπαίδευση, υποβαθμίζουν τη γνώση, μετατρέπουν τα πτυχία σε πιστοποιητικά δεξιοτήτων. Θέλουν να δημιουργήσουν για το κεφάλαιο μια στρατιά μισομορφωμένων, ευέλικτων και φτηνών εργαζομένων, χειραγωγημένων και περισσότερο εκμεταλλεύσιμων.

Βάζουν τη χώρα πιο βαθιά στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. Για το ξαναμοίρασμα των αγορών, για να ξαναχαράξουν τα σύνορα βαδίζουν σε επικίνδυνα μονοπάτια για το λαό μας. Πίσω από την «ονοματολογία» για τα Σκόπια αλλά και τις συνομιλίες για την «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσόβου κρύβονται σχεδιασμοί, επιδιώξεις και ανταλλάγματα που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες «φωτιές» και νέες επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Θέλουν με το νέο Ευρωσύνταγμα να θωρακίσουν την εξουσία του κεφαλαίου, να επιβάλλουν παραπέρα τα συμφέροντα τους με τραγικές συνέπειες για τους λαούς. Την ίδια ώρα δαπανούν τεράστια ποσά για Νατοϊκούς εξοπλισμούς, στέλνουν φαντάρους και στρατεύματα έξω από τη χώρα σε δήθεν «ειρηνεύτικές» αποστολές. Μετά τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Λίβανο και τη Παλαιστίνη, ο ιμπεριαλισμός κρατάει ζεστές τις μηχανές και τα προσχήματά του για το Ιράν, τη ΛΔ Κορέας, για να ενταθεί η επίθεση στην Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Συρία, για να είναι πάντα έτοιμος να «εκδημοκρατίσει» τους λαούς που αγωνίζονται και επιλέγουν την τύχη τους έξω από τα σχέδια και τα συμφέροντά του.

Βάζουν στο στόχαστρο τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Οι αγώνες των εργαζομένων, των φοιτητών & σπουδαστών συναντάνε πλέον σταθερά τον αυταρχισμό, την καταστολή και τους μηχανισμούς παρακολούθησης και χαφιεδισμού ενώ επιστρατεύουν εισαγγελείς, αστυνομία κ.α για να στήσουν παιδιά 15 και 16 χρονών που αγωνίζονται «στο τοίχο»! Η επίθεση στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα -στο όνομα της «ασφάλειας», της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού»- πανευρωπαϊκά και σε όλο τον κόσμο εξελίσσεται και στην Ελλάδα τη βλέπουμε με τις δίκες αγωνιστών (αγροτών, φιλειρηνιστών, μαθητών) που συνεχίζονται ακόμα και μετά από χρόνια, με τους καμεροχαφιέδες και τους τρομονόμους, τις επιστρατεύσης απεργών κ.α. Στοχεύουν στην υποταγή του λαού στην αντιλαϊκή πολιτική που προωθούν. Μέσα από το νόμο-πλαίσιο, με μεθοδευμένο τρόπο, επιδιώκουν τον περιορισμό και την κατάργηση του ασύλου, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και συνδικαλιστικής-μαζικής έκφρασης & δράσης. Θέλουν τον φοιτητή τρομοκρατημένο και το φοιτητικό κίνημα υποταγμένο.
Αυτήν την πολιτική ακολουθούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι υποτακτικοί τους. Σε αυτές τις συνθήκες, οι υπηρέτες αυτής της πολιτικής προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία. Παραποιούν τα γεγονότα, ανακαλύπτουν «ντοκουμέντα», υποβαθμίζουν την ίδια την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Προσπαθούν να βάλουν στο μουσείο την εξέγερση και τα διδάγματά της γιατί εκεί θέλουν να μπουν οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει τους σημερινούς αγώνες των φοιτητών, των μαθητών, της νέας γενιάς και ολόκληρου του λαού. Αποτελεί φωτεινό ορόσημο στην ιστορία του λαϊκού κινήματος, γιατί βρίσκεται στον αντίποδα της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού και της υποταγής.

Γιατί απέδειξε ότι τα δικαιώματα του λαού & της νεολαίας δεν παζαρεύονται, δεν μπαίνουν σε διαλόγους αλλά κατακτιούνται με αγώνες! Όλοι αυτοί που μας λένε πως με τους αγώνες δε βγαίνει τίποτα, που προτείνουν να κλειστούμε στο καβούκι μας, ας βγάλουν συμπεράσματα από την ιστορία.
Στο φοιτητικό κίνημα, αυτό που «έδωσε» η Εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι το πολύτιμο δίδαγμα ότι μόνο όταν βαδίζει οργανωμένο και διεκδικητικό και δίπλα στην εργατική τάξη και το λαό μπορεί να έχει σοβαρά αποτελέσματα και να είναι πραγματικά ανατρεπτικό.
Οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα, αρκεί να έχουν στο στόχαστρό τους τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματά μας. Αρκεί να είναι μαζικοί, να στηρίζονται στη συντονισμένη δράση της νεολαίας με το λαϊκό κίνημα. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου κρατά ζωντανό το όραμα!
Το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό, επίκαιρο, ελπιδοφόρο!
  • Για μια πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία για όλους, για Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών!
  • Για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους, στη δημόσια, καθολική κοινωνική ασφάλιση. Για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.
  • Ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε, την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» και τη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Για να γυρίσουν πίσω όλοι οι Έλληνες φαντάροι από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε Βαλκάνια, Αφγανιστάν κτλ
  • Για υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών ενάντια στο χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας. Ενάντια στην κατάργηση του άσυλου και την ποινικοποίηση-τρομοκράτηση-συκοφάντηση των αγώνων.
  • Για φοιτητικό κίνημα ισχυρό και οργανωμένο, μαζικό και διεκδικητικό στο πλάι του λαϊκού κινήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: