ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ

Άλλη μια εξεταστική περίοδος ξεκινά για τα ΤΕΙ όλης της χώρας με τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε βιβλία, καθηγητές, υποδομές και τις αίθουσες να «χτυπάνε κόκκινο»! Η πολιτική της υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης μας αναγκάζει στα ΤΕΙ του 2008 να εξεταστούμε σε μαθήματα που ακόμα… δεν έχουμε πάρει βιβλία!! Καλούμαστε να εξεταστούμε σε μαθήματα έχοντας ως «ύλη» μια χούφτα κακογραμμένων σημειώσεων ή ακόμα χειρότερα, υπάρχουν καθηγητές οι οποίοι παραπέμπουν τους σπουδαστές σε εκδοτικούς οίκους και φωτοτυπάδικα για να αγοράσουν βιβλία ή σημειώσεις ώστε να μπορέσουν να εξεταστούν!!!
Το σενάριο βέβαια των εξετάσεων είναι λίγο πολύ γνωστό στους χιλιάδες σπουδαστές των ΤΕΙ… Λίγη περιήγηση από αίθουσα σε αίθουσα και από όροφο σε όροφο μέχρι να πετύχουμε την αίθουσα που θα μας χωρά να εξεταστούμε! Για τους εργαζόμενους σπουδαστές (που δεν είναι και λίγοι… κοντά στο 40%) ούτε λόγος για το αν μπορούν να εξεταστούν τις προβλεπόμενες ώρες… με αποτέλεσμα να χάνουν μαθήματα γιατί κανείς δεν έχει μεριμνήσει για αυτούς! Ούτε λόγος για εναλλακτικούς τρόπους εξέτασης για αυτούς τους σπουδαστές, ή έστω για διαφορετική ώρα εξέτασης!!!

Αυτή την κατάσταση την γνωρίζουμε όλοι οι σπουδαστές από «πρώτο χέρι» … πάνω στην κατάντια με τις ελλείψεις και την ανησυχία & το άγχος που έχουμε για τα μαθήματα, για το πτυχίο, έρχονται να πατήσουν λογής-λογής πλασιέδες… ή ακόμα καλύτερα οι «πλασιέ της υποβάθμισης» των ΤΕΙ!!! Ποιος δεν έχει γίνει μάρτυρας, ή ακόμα δεν έχει… «φιλικά»… προσεγγιστεί από κάποιο «πεφωτισμένο στέλεχος» της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ για να του δώσει σημειώσεις ή και βιβλία για να μπορέσει να περάσει το μάθημα στην εξεταστική… Είναι οι ίδιοι που με το ένα χέρι μας δίνουν σήμερα απλόχερα τις σημειώσεις, έχουν βάλει όμως με το άλλο την υπογραφή τους για να μην έχουμε βιβλία, αφού έχουν βάλει πλάτη στην κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων. Μας θέλουν να «βολευόμαστε» με μια ψευτο-σημείωση και να μη διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα σε βιβλία σύγχρονα, επιστημονικά, που να μας δίνουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις, για να παίρνουμε ένα πτυχίο με αξία που θα μας επιτρέπει να διεκδικούμε δουλειά με δικαιώματα. Δεν περιορίζονται απλά στο «ρουσφέτι» - «διευκόλυνση», θέλουν να τσαλακώσουν την αξιοπρέπειά μας. Η λογική του «πάρε σήμερα αυτή τη σημείωση γιατί είμαι φίλος» έρχεται να συμπληρωθεί με τη φράση «τι σε νοιάζει εσένα, μην ανακατεύεσαι, τι το θες το βιβλίο, έτσι είναι τα πράγματα…, σκύψε το κεφάλι και μην ασχολείσαι, ψήφισε με τώρα κλπ»…

Έχουμε μάθει ότι στα ΤΕΙ η κατάσταση αυτή ανατρέπεται μόνο με αγώνες… Ό,τι έχουμε κερδίσει το έχουμε κερδίσει με αγώνα ενάντια στις διοικήσεις, στους συμβιβασμένους καθηγητάδες, στις παρατάξεις της υποταγής ΔΑΠ-ΠΑΣΠ. Έχουμε εκατοντάδες παραδείγματα από όλες τις σχολές που αποδεικνύουν ότι όταν οι σπουδαστές επιμένουν και αγωνίζονται μπορούν και αποσπούν κατακτήσεις!
Έτσι έγινε και πέρυσι με τις εξεταστικές που όταν όλοι, υπουργείο, καθηγητάδες, ΔΑΠ & ΠΑΣΠ ζητούσαν να χαθούν οι εξεταστικές για να τιμωρηθούν οι σπουδαστές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, όχι μόνο δε χάθηκαν… αλλά έγιναν και με ευνοϊκούς όρους για όλους τους σπουδαστές… Έτσι έγινε με την 4η εξεταστική (του Σεπτέμβρη) για τους επί πτυχίω σπουδαστές. Έτσι έγινε και με τους σπουδαστές στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών που απαίτησαν να μην πληρώνουν για τις σημειώσεις και για τα υλικά και σήμερα αυτά παρέχονται δωρεάν και για όλους!!! Έτσι έχει γίνει σε δεκάδες περιπτώσεις που σε αυτή την εξεταστική περίοδο μετά από αγωνιστικές παρεμβάσεις των σπουδαστών που δόθηκαν έγκαιρα βιβλία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για πραγματικά Δωρεάν Σπουδές για όλους, για πτυχία με αξία, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ο δόμος του Αγώνα!
Η ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΟΤΙ ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΟΡΑΣ! Ο ΚΑΘΕ ΜΙΚΡΟΣ ΓΑΛΑΖΙΟΣ Ή ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΕΠΙΔΟΞΟΣ «ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ» ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ!!!
Θα τα βρει «σκούρα» όποιο στέλεχος της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει ανισοτιμία ή εύνοια στον τρόπο εξέτασης ή στον τρόπο βαθμολόγησης για να κρατάει «όμηρους» τους σπουδαστές.
ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ! ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ!
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

Ιδιαίτερα για την εξεταστική διεκδικούμε:
1. Άμεσα και εντελώς Δωρεάν, αυτήν την εβδομάδα να δοθούν όλα τα βιβλία που λείπουν στους σπουδαστές με ευθύνη του ΤΕΙ!
2. Δωρεάν να δοθεί κάθε απαραίτητο συμπληρωματικό υλικό (σημειώσεις, φωτοτυπίες κλπ)
3. Να μην υπάρχει εξεταστέα ύλη που να μην εμπεριέχεται σε βιβλία ή σημειώσεις που δεν έχουν δοθεί δωρεάν στους σπουδαστές.
4. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα που υπάρχει με αίθουσες που δε χωρούν τους εξεταζόμενους.
5. Να μην υπάρχουν επικαλυπτόμενα εξεταζόμενα μαθήματα που θα στερούν από τους σπουδαστές το δικαίωμα να εξεταστούν στα μαθήματα που έχουν δηλώσει.
6. Να καταργηθεί το όριο στις δηλώσεις των μαθημάτων
7. Δικαίωμα στην πρακτική άσκηση με 3 χρωστούμενα μαθήματα ειδικότητας
8. Τα αποτελέσματα της πρώτης εξεταστικής περιόδου να αναρτώνται 3 ημέρες το πολύ μετά την εξέταση του κάθε μαθήματος ώστε να διευκολυνθούν οι σπουδαστές που δεν εξετάστηκαν επιτυχώς.
9. Κάθε ανακοίνωση για την εξεταστική και τη βαθμολογία να γίνεται με ευθύνη της γραμματείας ή των καθηγητών και έγκαιρα. Καμία εμπλοκή καμία παράταξης.
10.Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων σπουδαστών με χορήγηση άδειας όλη την περίοδο της εξεταστικής καθώς και εναλλακτικές ώρες και μορφές εξέτασης.

1 σχόλιο:

A-TEI είπε...

Το τι συμβαίνει σήμερα πραγματικά για το θέμα των δικαιωμάτων των ΤΕΙ δεν είναι κομματική υπόθεση αλλά υπερκομματική υποταγή όλων των πολιτικών σχηματισμών της χώρας στην δύναμη του ΤΕΕ που για την οργανωμένη πολιτεία αποτελεί και τον σύμβουλο της.
Στην θέση http://anotata-tei.blogspot.com ίσως μπορέσετε να μάθετε την πραγματικότητα απο συναδέλφους που ζούνε χρόνια τώρα στο πετσί τους το τι σημαίνει ΤΕΕ.
Και αντιστέκονται.
Και κάτι κλείνοντας.
Εσείς είσαστε το μέλλον του τόπου.
Μην τους αφήσετε να σας υποτάξουν.
Ίσως βρείτε κάποιες χρήσιμες μερικές απο τις ιδέες στην θέση που σας έγγραψα.
Και να θυμάστε οι αγωνιστές τους κάνει η ζωή και όχι τα κόμματα.
Καλή αντάμωση.